Een Travellerspoint blog

Dag 16 - Verona/Venezia

Dit zou mijn dag moeten zijn...prego!

semi-overcast 29 °C

20 juli, de dag dat ik jarig ben. Het is gek om nu op vakantie te zijn, maar tegelijkertijd kan ik me natuurlijk geen mooiere omgeving bedenken. Vandaag staat Venetië op het programma, de beroemde stad op het water. We vertrekken vroeg (voor ons doen) en stappen in de trein naar Venetië. Bij controle blijkt echter dat we in de sneltrein zijn gestapt en geen stoelreservering hebben...dit betekent een boete van 18 euro per persoon. Bedankt Trenitalia voor dit verjaardagscadeau, eerst reserveer je en vervalt de stoelreservering, vervolgens vergis je je en betaal je een boete.
Voordeel is wel dat we snel in Venezia zijn, hopelijk voor de grote stroom toeristen. Die hoop blijkt al snel vergeefs, eenmaal aangekomen op het station barst het al van de toeristen. Als jullie me vragen om in een woord de eerste indruk van Venezia te omschrijven (ook als jullie het niet vragen, zeg ik het overigens gewoon :-) ), zou ik zeggen "verschrikkelijk". De stad is verschrikkelijk mooi en indrukwekkend, precies zoals voorgesteld, maar aan de andere kant zijn de mensenmassa's verschrikkelijk vervelend. Venezia wordt jaarlijks door 20 miljoen (!!!) toeristen bezocht, vandaag leek wel of ze alle 20 miljoen op 1 dag de stad gingen bezoeken. Daarbij komt dat Venezia uit zeer smalle straatjes bestaat, waardoor de drukte nog erger lijkt. Begrijp me niet verkeerd, Venezia zelf is prachtig. Wil je het echter bezoeken, adviseer ik dit buiten het seizoen te doen, of 's ochtends heel vroeg (denk 8uur) in de stad aanwezig te zijn.
Goed, de stad zelf. De meeste mensen hebben het beeld dat je alleen per gondel de stad door kan. Dit is zeker mogelijk, er lopen zowel waterwegen als wandelwegen door de stad. Wandelwegen zijn het meest efficiënt en ze zijn gratis (een gondeltocht kost 100 euro per half uur). Ik denk dat ik volgende keer zelf een rubberboot meeneem, want de waterwegen zijn wel een mooie kans om te ontsnappen van de drukte van de straat.

P1020412.jpg

In de straatjes van Venezia kun je makkelijk verdwalen, huizen zijn er hoog en straatjes super smal. Daarnaast zijn er ook veel tunneltjes onder huizen door en kom je af en toe voor een kanaal te staan waar je niet overheen kan. Onze route leidt naar het Piazzo San Marco, de grootste trekpleister van Venezia. Dit is tevens ook het enige echte plein van Venezia, verder zijn er alleen enkele andere kleinere pleintjes. Het piazzo San Marco was in de hoogtij dagen van Venezia het politieke hart van de stad, met het paleis van de Doge (leider van Venezia) en de beroemde Basilica di San Marco. In de Basilica zouden de resten liggen van de apostel Marcus, gestolen door de Venetiërs uit Constantinopel. De binnenkant moet fantastisch zijn, helaas zijn de rijen veel te lang (meer dan 2 uur in de hitte). Een volgende keer gaan we vroeger om dit te vermijden. Wij moeten het doen met de indrukwekkende buitenkant.

P1020440.jpg

Naast de Basilica di San Marco, is het Palazzo Ducale te bewonderen (paleis van de Doge) en de 99 meter hoge Campanile, de hoogste toren van Venezia. De toren is een reconstructie (met een lift, beschaving bestaat dus toch :-) ), de originele versie is ingestort in 1902, met als enige slachtoffer een kat.

P1020432.jpg

Verder is het uitzicht vanaf het Piazza magistraal; het water is azuurblauw en wordt doorkruist door gondels en kleine bootjes, in de verte zijn de andere eilanden van Venezia te zien, met nog een paar indrukwekkende kerken.

P1020442.jpg

Ik kan het ook niet laten een kleine indruk te schetsen van de Venetiaanse economie. De stad had vroeger 170.000 inwoners en leefde van de handel met de Arabische wereld. Inmiddels wonen er nog maar 60.000 mensen in Venezia en de enige bron van inkomsten is toerisme. Zoals eerder verteld bezoeken zo'n 20 miljoen mensen per jaar de stad, wat een overdosis aan vraag oplevert. De stad is dan ook vol met winkeltjes vol van hetzelfde; maskers en kostuums, glaswerk, beeldjes, sieraden en prullaria. De verkopers hoeven niet eens hun best te doen, de toeristen stromen binnen en er wordt altijd wel wat verkocht. Typisch beeld van Venetiaanse verkoop mentaliteit wordt gedemonstreerd door onderstaande zwerver:

P1020454.jpg

Na 3 uur hadden we genoeg van het geslenter, de hordes toeristen en meer winkels van hetzelfde. Voor ons tijd om terug te gaan naar Verona, een stad die rustig is vergeleken met Venezia (ondanks het toerisme waar ik gisteren over vertelde).
We gaan lekker luxe uit eten en nemen het ervan, een compleet 4-gangen menu met een Prosecco vooraf en begeleid met een heerlijke lokale rode wijn. Als je zo zit te eten en te praten, denk je nog eens over dingen na. Dat brengt mij op het weetje van de dag, het gebruik van het woord "prego". Als je wel eens in Italië bent geweest, weet je dat een beetje Italiaan (in ieder geval in het noorden van Italië) om de haverklap het woord "prego"gebruikt. Volgens mijn reisgids betekent het iets zoals "you're welcome". Echter past dat lang niet altijd in het zinsverband (prego als er iets wordt neergezet, prego als je iets gaat bestellen, prego als je een vraag hebt gesteld, etc). De beste methode om dan de betekenis te achterhalen, is de locals vragen. Dat deed ik en het letterlijke antwoord was: "ah prego? Yes, prego means, eh....prego". Zo, dan zijn jullie ook allemaal weer wat wijzer, bedankt voor alle ontvangen verjaardagswensen en een goede avond gewenst vanuit het zwoele Italië. Prego!

Geplaatst door Theemp 13:17 Gearchiveerd in Italië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint