Een Travellerspoint blog

Dag 6 - Paris

de stad in

overcast 25 °C
Bekijk Interrail trip op Theemp's reiskaart.

een nieuwe dag is aangebroken in de lichtstad (Parijs, niet Eindhoven), helaas laat de zon het vandaag weer afweten. Tijd om de stad te gaan verkennen en de verplichte monumenten te bezoeken. Na een dag zijn we al gewend aan het snelle en overzichtelijke metro systeem, wat ons de nodige kilometers wandelen bespaart. Al snel zijn we op weg naar het eerste monument; de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is gebouwd in 1889 voor de toenmalige wereld tentoonstelling. De toren is 300 meter hoog en was destijds de hoogste toren ter wereld. De mensen toen waren niet zo weg van de Eiffeltoren en vonden het maar een overdreven en lelijk bouwwerk. Er waren zelfs plannen om de toren te slopen. Het enige wat dit voorkwam was de uitvinding van de radio en de behoefte voor een zendmast.

P1020188.jpg

Terug naar onze tijd, Ornan en Sharon op weg naar de Eiffel toren. De toren zelf is makkelijk te vinden: Rijd met de metro naar de halte waarbij Tour Eiffel staat aangegeven; loop vervolgens achter de stroom toeristen aan; volg tot slot de kraampjes met Eiffeltoren verkopers. Schrik niet, ze verkopen alleen mini replica's van de Eiffeltoren, niet de toren zelf. Ik heb erg gelachen om deze mensen, die wat proberen te verdienen met de verkoop van deze minitorentjes aan toeristen. Probleem is dat er honderden verkopers zijn die hetzelfde product verkopen. Enige wat het verschil maakt, is waar je ze tegenkomt. De 1e verkoper die je tegenkomt, vraagt een euro per minitoren (er zijn 4 verschillende formaten). De 2e verkoper geeft 3 torens weg voor een euro. De 3e verkoper geeft maar liefst 6 torens weg voor een euro. Ik ben dus blijven lopen, tot ik iemand zou vinden die ze gratis stond uit te delen. Dit ging helaas niet op. Ik denk dat de verkopers het meest verdienen aan mensen die hun Eiffeltorens per ongeluk stuk lopen en daarvoor moeten betalen, want verkopen lukte niet. Gek genoeg was er 1 kraam met dansende koeien, deze verkochten het best (ik snap het ook niet, waarom zou je een dansende koe kopen bij de Eiffeltoren? Rare jongens die toeristen/consumenten).
Dan de toren zelf, wat vonden we daarvan? Tja, hij is hoog. Hij is bruin. Eigenlijk is hij best lelijk. Ok, dat laatste was een grapje, maar meer dan 10 minuten zijn we er niet gebleven. Belangrijkste reden; de drukte. Ik denk dat als je al de toeristen die rond de Eiffeltoren lopen, opstapelt, je een hogere toren krijgt dan de Eiffeltoren zelf. Mensen staan uren in de rij om opgepropt in een lift naar de top te gaan.
Volgende monument wat we niet mogen missen; de Notre Dame. De Notre Dame is de bekendste kerk van Parijs, misschien zelfs van Frankrijk. Hij is 33 meter hoog en wordt geroemd om de prachtige lichtval door de ramen in de kerk. Eigenlijk best ironisch; de kerken lopen leeg, maar hier staan mensen uren in de rij om een kerk binnen te komen! Al is het alleen maar om een foto te nemen. Wij zijn buiten de kerk gebleven, de rijen gaan een beetje vervelen. Daarnaast kan je pas goed genieten van een mooie kerk als het er rustig en stil is, niet met hordes dringende fotografen om je heen.

P1020192.jpg

Dan nog even een laatste opmerking over een van de trekpleisters van Parijs: Als je denkt dat het romantisch is om langs de (overigens prachtige) kades van de Seine te lopen heb je het mis; de Seine stinkt namelijk naar dode garnalen.
Tijd voor ons om de straten van Parijs te verkennen en een van de duurste winkelbuurten van Parijs door te lopen, Saint Germain. Naast dat hier een heleboel antiekzaakjes zitten, die allerlei kunstvoorwerpen verkopen, hebben ook een aantal mode merken hier hun exclusieve winkels. Zo kwamen we bij een winkel van Louis Vuitton, met 3 tassen in de etalage, met daaraan verbonden een aantal mini luchtballonnen. Als je een winkel kan runnen met het verkopen van 3 tassen, moet je wel erg duur zijn. Helaas waren de meeste winkels dicht, het is tenslotte zondag. Uiteraard konden we het ook nu niet laten een terrasje te pakken in een van de kleine zijstraatjes van de buurt. Hier kan je rustig de drukte achterlaten en lekker mensen kijken die voorbij lopen, wat best leuk is in het creatieve, modebewuste en multiculturele Parijs. Erg grappig is de ruimte die je hebt op het gemiddelde terras. Cafe's, bistro's en restaurants proberen zoveel mogelijk mensen op hun terras te huisvesten, omdat bijna niemand binnen wil eten. Dit moet echter wel passen op de vaak ook niet al te brede stoepen. Gevolg is dat je in een vliegtuig meer zitruimte hebt dan op een terrasje in Parijs. Er staan vaak 2 tot 3 rijen stoelen met kleine tafeltjes achter elkaar geplaatst, net als in een vliegtuig. Daarnaast zit je met je elleboog bijna op de tafel van je buren. Maakt het geheel wel gezellig!

P1020198.jpg

Tot slot zijn we speciaal voor Sharon ook nog even naar een tentoonstelling geweest over mode. Naast een aantal prachtige juwelen, hadden ze hier ook een aantal bijzondere jurken en andere creaties. Hoogtepunt voor mij was onderstaande eskimode (eskimo + mode :-P ).

P1020200.jpg

Tot slot nog even dit; wat doe je als je een heerlijke fles wijn hebt gekocht, maar er in je hotel achterkomt dat je geen kurkentrekker hebt om de kurk uit de fles te halen? Hierbij ons stappenplan:

1) Maak een inkeping aan de zijkant van de kurk met je mes, net zo diep tot er wijn langs kan lopen.
2) Duw de kurk naar beneden de fles in, let op dat je geen vlekken maakt als de wijn omhoog komt borrelen!
3) Giet de wijn in een plastic fles.
4) Maak een gaatje in een plastic zakje en giet de wijn rustig door het kleine gaatje om eventuele stukjes kurk te filteren.
5) Geniet van je glaasje wijn!

And on that bombshell people, it is time to end the show! Bon nuit gewenst vanuit Parijs!

Geplaatst door Theemp 12:02 Gearchiveerd in Frankrijk

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Wat een geweldig inventieve manier om wijn te drinken. Had je de hotel manager niet kunnen vragen..:P
Waar is de Sacre Coeur? En de eiffeltoren..bij nacht jongen..met je meisje :) Niet overdag
Wederom genoten van je prachtige verhalen.

door Aussierala

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint